Imala sam mastectomiju u dobi od 25 godina - i dokumentirala sam ga prije i poslije fotografije

 
Anonim

Elizabeth Yuko prije 1 tjedna

Fotografija: Alex Klemovich. Dizajn: Ashley Britton / SheKnows.

Napomena urednika: Ovaj članak sadrži golotinju i grafičke slike koje mogu ometati nekim čitateljima. Oko 1 od 8 žena u SAD-u će razviti neki oblik raka dojke tijekom svog života; kao brand, vjerujemo da je važno istaknuti razne učinke raka dojke - ožiljci i sve.

Znao sam da sam u nevolji trenutak kada sam čula govornu poštu kako me poziva da nazovem liječnički ured natrag u Kansas. Twitchy ton snimke istaknuo je tužnu vijest koja će se dogoditi, iako sam pokušala ostati optimistična.

Stajao sam na prometnoj cesti u Bangkoku nakon što sam se odvojio od posljednjih 24 poza koje sam upravo završio u klasi joge. Nisam mogla znati znojem li se nakon embrija ili zbog straha koji mi je izlazio iz kože u malim, polaganim kapljicama.

Pokušao sam se uvjeriti da liječnici uživaju davanje dobre vijesti preko telefona, a ne samo loše vijesti, zbog čega je poruka bila nejasna. Trebalo mi je tri agonizirajuća pokušaja prije no što sam napokon stigla do liječnika.

Slika: Alex Klemovich.

Odgovorila je veselo; pitala me kako sam i što radim. Bila sam u redu, rekla sam joj, i nakon razmjene nekoliko neugodnih prijatelja, pitao sam zašto je nazvala.

Ispitala sam se pozitivnom za BRCA1 mutaciju, inače poznatu kao nasljedni sindrom raka dojke i jajnika, objasnila je. Ova mutacija povećava moje šanse za dobivanje raka dojke do 84 posto. Ovu je vijest slijedilo niz sporih, izračunatih rečenica koje su predstavljale sljedeće korake i kako bih ih trebala dovršiti u jugoistočnoj Aziji.

VIŠE: 3 načina za podupiranje preživjelih raka dojke koje ne ulažu u roza

Na trenutak sam je mrzila više nego itko na svijetu.

Kao što sam slušao, osjetio sam duboku prazninu u središtu svake moje grudi i pogledao dolje da vidim jesu li još uvijek netaknute. Nastavila je razgovarati, tisuće kilometara daleko u bolnici u Kansasu.

Slika: Alex Klemovich.

Nakon tog dana posjetio sam pet različitih bolnica u Bangkoku, a svaki put je rekao istu stvar: bilateralna mastektomija koja smanjuje rizik dala bi najbolje šanse izbjegavanja raka dojke uzimajući u obzir BRCA1 mutaciju i obiteljsku povijest.

Imala sam ukupno dvije biopsije na tri tumora. Najgore je bio biopsija MRI-a na dojci koja sam imala u Starom gradu, Bangkoku. Bio sam lice u glasnom stroju sa slanim suzama i šmrkom izlijevši iz mene. Ponovno sam zamolio tehničare da me obavijeste kad se ubacuje igla. Suočeni s neugodnom situacijom, odazvali su se smijehom, pokušavajući olakšati raspoloženje; ovo je bio jedan od najstrašnijih trenutaka mog života.

Srećom, sve biopsije su se vratile dobroćudnim, ali znala sam da se emocionalno ne mogu nositi s održavanjem grudi na kontinentu, gdje nisam govorio istim jezikom kao i moji sljedbenici.

Odlučio sam se konačno vratiti kući i dobiti dvostruku mastectomiju.

Slika: Alex Klemovich.

Prije moje operacije dobio sam detalje organizacije koja nastoji poboljšati živote pojedinaca pogođenih nasljednim dojkama, jajnicima i drugim srodnim rakovima. Dok je svaki aspekt web stranice bio koristan i ohrabrujući, jedan od alata bio je pregledna galerija prije i poslije fotografije žena koje su imale mastectomije. Svaka žena na slici izgledala je očajno i očajno - koliko sam se osjećao tijekom MRI-a. Vidjevanje tih fotografija nekako mi se učinilo da se osjećam više depresivno nego što sam imao taj dan na ulicama Bangkoka kad sam otkrio da sam imao mutaciju.

Odlučio sam da je ovo potrebno promijeniti.

Kao fotograf sam, znam ljepotu i moć koju fotografija može prenijeti. Zašto, dakle, kada su žene poput mene u ranjivoj i strašnoj državi, ne koristimo li fotografije da ih pokušamo podignuti i osnažiti?

Slika: Alex Klemovich.

Kad sam se vratio u Sjedinjene Države, sreo sam se s mojim najboljim prijateljem u Los Angelesu za fotografiranje. Cijenili smo sve aspekte mojih grudi kroz objektiv njezine kamere prije no što su me oduzeli. Pritisnuo sam golo jastvo prema staklenom prozoru nekih visokih 13 kata i dopustila Los Angelesu da dobro pogleda prije no što su otišli. Osjećala sam se ranjivo ali moćno.

Natrag u Kansas City, operacija mi je bila zakazana za 6. srpnja. Oproštaju moje grudi s nekim od mojih najbližih prijatelja (i previše votke sodas) 4. srpnja. Nikad nisam brbljati ili teže u cijelom svom životu nego sam ja Te noći.

Slika: Alex Klemovich.


Oko mjesec dana nakon moje mastektomije došlo je vrijeme za fotografiranje nakon snimanja. Strah i tjeskoba prolazili su kroz mene dok smo se približili studiju.

Zabrinuo sam se kako su moje bradavice bile suhe i prljave. Gurnuo sam se na trbuh, koji je tijekom perioda oporavka postao slabiji. Moje ožiljke, ružičaste i sirove, osjećale su se poput neželjenog pribora.

VIŠE: Kako preživjeti svoj prvi mamogram i kada trebate dobiti

Bez obzira na to, skinuo sam se, stavljam ruke preko mojih zacrnjelih dojki i pokušavala se najteže postaviti. Moje ruke nisu mogle ići iznad moje glave ili držati moju tjelesnu težinu, ali po prvi put u dugo vremena, voljela sam svoje tijelo.

Fotografije su me uvjerile da nisam stablo što pada negdje u šumi i da se trese, kao što sam to osjetio na početku ovog procesa. Žene koje su me posegnule kad sam objavio svoje fotografije na društvenim medijima bile su šume koju sam tako očajnički trebala - žene koje su me uhvatile. Dijeljenje fotografija prije i poslije pomoglo mi je da iskoristim snagu koju nisam znala da imam. Više ne pada sam.

Slika: Alex Klemovich.

Nadam se da svaka osoba koja prolazi kroz sličnu iskušenje zna kako izoliranje onako kako se može osjećati, niti su sami. Imam dovoljno sreće da imam obje moje bradavice i iako imamo mnogo izazova, tako sam zahvalan što sam pronašao način da počnem ljubiti ovu novu verziju sebe, ožiljke i sve.

Za mene, sljedeći izazov ove mutacije je predzadnja smanjenje rizika salpingo-oophorectomy (uklanjanje nadam se zdravih jajnika i jajovoda cijevi) Moram se oko 35 do 40, jer sam do 63 posto rizik od jajnika raka zbog mutacije.

Ali obećavam vam da ću vam poštedjeti foto shoot.

Izvorno objavljen na SheKnows.